Wat is het?

Swim to Fight Cancer is een zwemevent dat vanaf 2014 in verschillende steden in Nederland wordt georganiseerd. Op zondag 16 september 2018 vindt het evenement voor de tweede keer plaats in Eindhoven.

  • Deelnemers zwemmen in het Eindhovens Kanaal een afstand van ongeveer 2 kilometer
  • Kinderen zwemmen iets ongeveer 1 kilometer
  • De start en de finish zijn bij ERV Beatrix (Eindhovense Roeivereniging Beatrix)
  • De deelnemers laten zich sponsoren en de opbrengst gaat voor 100% naar Stichting Fight cancer
  • Inschrijfgelden en donatiegelden worden bij dit zwemevenement strikt van elkaar gescheiden
  • Zie de veel gestelde vragen voor meer details
Deelname is in alle opzichten voor jong én oud een echte belevenis!

Fight Cancer

De initiatiefnemer van Swim to Fight Cancer is stichting Fight cancer. Fight cancer is een jonge en eigenzinnige stichting voor jongvolwassenen die fondsen werft voor KWF Kankerbestrijding voor kankeronderzoek en -preventie. Het doel is om zoveel mogelijk geld op te halen voor fellowships. Een fellowship is een persoonlijke beurs voor een jonge, talentvolle arts of onderzoeker, van wie het vakgebied verwacht dat hij/zij een belangrijke rol gaat spelen in het kankeronderzoek in Nederland. Door een fellowship (een subsidie) kan deze arts/onderzoeker op het hoogste niveau kennis en vaardigheden ontwikkelen in de oncologie. Hij/zij verrijkt niet alleen zijn/haar eigen kennis en vaardigheden, maar draagt ook bij aan kennisuitwisseling met collega-artsen en onderzoekers in Nederland. Met het geld dat Fight cancer inzamelt, kunnen de 'fellows' dus meer kennis van kanker vergaren, verspreiden én in praktijk toepassen.

Eén van deze jonge talentvolle onderzoekers is Maurice Heemels. Maurice is werkzaam als hoogleraar in control systems technology groep, aan de faculteit werktuigbouwkunde, Technische Universiteit Eindhoven. 

Onderzoek
Voor de behandeling van gevorderde kanker wordt veelal gebruikt gemaakt van bestraling, eventueel met chemotherapie. Deze therapieën veroorzaken op de korte en de lange termijn bijwerkingen die het uiterste vragen van de patiënt. Het doel van ons project is om de effectiviteit van deze behandelingen te vergroten zonder dat dit leidt tot een extra belasting van de fysieke gezondheid van de patiënt.

Wat en hoe?
De oplossing die we voorstellen heet hyperthermie, een lokale behandeling waarbij de temperatuur van de tumor verhoogd wordt tot ongeveer 43°C voor een uur. Klinische studies, waarbij bestraling/chemotherapie wordt gecombineerd met hyperthermie, laten zien dat het effect van bestraling/chemotherapie wordt versterkt. Hierdoor kan de kans op genezing vergroot worden of de levensverwachting verlengd. Erg belangrijk is dat de warmtebehandeling in het algemeen geen bijwerkingen veroorzaakt. Maar: om de hyperthermie succesvol te laten verlopen, moet de tumor heel nauwkeurig worden verwarmd. Sinds een aantal jaren is het mogelijk om met een MRI scanner de temperatuur in het lichaam te meten. Deze verbeterde temperatuurmeting willen we nu inzetten om de verwarming van de tumor beter te regelen.

Maurice: “Als wetenschappers, en mensen zij we er ons dus erg bewust van het belang van genezing van kanker, maar ook van de enorme gevolgen van bijwerkingen op korte en lange termijn. Door het gebruik van driedimensionale thermometrie op basis van MRI in combinatie met geavanceerde automatische regeltechnieken kunnen we de tumor heel nauwkeurig gaan verwarmen ten opzichte van het gezonde omgevende weefsel. Door dit te bewerkstellingen kunnen we de efficiëntie van chemo – en radiotherapie verhogen zonder bijwerkingen. Het is onze uitdaging om in dit project enorme stappen voorwaarts te zetten in hyperthermie, met als doel om dit in de toekomst voor een brede groep patiënten mogelijk te maken. Dat is de fight die wij samen aangaan.”